Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA BoiÅŸtea I

BISERICA
Parohie:
categoria 2 urban – 302 familii + 81 văduvi
Biserica 1: „SfinÅ£ii ÎmpăraÅ£i Constantin ÅŸi Elena” – în construcÅ£ie
Data ridicării: 2002  
Data târnosirii:
Pictura: 2009 – Sf. Altar, pictor HulaÅŸu Marian
               2010 - Naosul   
Renovarea picturii:
Reparaţii capitale ale bisericii:

Vizite arhiereÅŸti:

2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 – P.S. Ioachim Băcăuanul

Biserica 2: „Sf. Nicolae” – monument istoric
Data ridicării: 1808

PREOT SLUJITOR    

Preot paroh: Prepeliţă Daniel Marius, născut 12.02.1967
Studii:
            Seminarul: Mănăstirea NeamÅ£ – promoÅ£ia 1988
            Facultatea: Facultatea de Teologie Ortodoxă IaÅŸi – promoÅ£ia 1993
            Studii postuniversitare:
Anul hirotoniei: 1993 pe seama Parohiei BoiÅŸtea I
Anul hirotesiei: 2001 – iconom stavrofor
Parohii păstorite: 1993 – prezent: Parohia BoiÅŸtea I
Starea civilă: căsătorit, 2 copii  
Telefon: 0234356445, 0741089801




Parohia Boistea I, isi desfasoara activitatea in localitatea Darmanesti si se afla in jurisdictia Protopopiatului Moinesti. Din 1993 si pana in prezent, parohia este pastorita de preotul Prepelita Daniel-Marius.

            Localitatea Darmanesti este situata in dreapta raului Trotus acolo unde se deschide frumoasa vale a Uzului, iar numele localitatii provine de la un capitan din oastea lui Stefan Cel Mare cu numele de Darman.In cadrul localitatii Dramanesti se gaseste satul Boistea actualmente cartier al acestui oras. Numele  cartierului provine de la paraul omonim care il stabate si care este populat cu pestisori numiti „boisteni”. Orasul Darmanesti are aproximativ 13.000 de locuitori si este situat in partea de S-V al judetului Bacau.

         In cadrul parohiei Boistea I gasim biserica monument istoric  „Sfantul Nicolae” datata in anul  1808 si noua biserica  cu hramul  „Sfintii Imparati Constantin si Elena” si „Acoperamantul Maicii Domnului”, aflata in faza de finalizare.

      Biserica monument istoric  ” Sfantul Nicolae” dateaza din 15 iunie 1808 dupa cum rezulta din inscriptia daltuita pe usa de la intrare. Monumentul este construit din lemn de stejar adus de credinciosi de  pe dealul numit  Maguricea, aflat in apropierea bisericii. Din punct de vedere arhitectonic, biserica  foloseste tipul trilobat cu doua abside laterale si absida altarului pentagonala. Are o lungime de 23 m , iar latimea la abside este de 8 m. Constructia initiala a suferit modificari ulterioare datorita necesitatii maririi spatiului interior, care devenise neincapator, astfel in 1894 s-a lungit cu 5,80 m. pronaosul iar in 1932 i s-a adaugat pridvorul inchis pe latura de sud.Biserica este acoperita cu sindrila care a fost inlocuita in ultima perioada in anii 1948, 1985 si ultima data in vara anului 2011.

         Este consemnata ca monument istoric din anul 1936 si are o stare mediocra. Monumentul din Boistea este construit din barne de stejar in cununi orizontale  incheiate in franghiu tehnica cunoscuta mai ales sub numele  „coada randunicii ”. Temelia bisericii este din piatra de rau. Acoperisul bisericii este   „in patru ape” cu muchiile rotunjite si se sprijina pe capriorii prinsi de grinzi in cuie de lemn. La ultima invelire sindrila a fost batuta  „in solzi de peste” ca la casele taranesti . Deasupra pronaosului se afla turnul clopotnita cu baza patrata avand balconul inchis si acoperisul piramidal . Aici se afla 3 clopote (unul mare si doua mici ) . Pe cel mai mic dintre ele se poate citi inscriptia   „Let 1814  28 I”. Pridvorul de la intrare este  in forma unui cerdac de casa moldoveneasca. In exterior cele doua abside au ornamentatii  in forma   „capetelor de cal” .

     Biserica de lemn din Darmanesti intocmai ca si alte biserici din Moldova nu are pictura pe pereti.Catapeteasma este originala din lemn de tei , dateaza din aceiasi perioada cu biserica si este intr-o stare buna. Pe peretii bisericii se pastreaza icoanele unor sfinti si  de o importanta deosebita sunt icoanele  „Judecata de Apoi”,  „Izgonirea lui Adam din Rai” ,  „Raiul si Iadul”  si  nu Epitaf din a doua jumatate a secolului XIX. In biserica se pastreaza Mineiele celor mai multe  luni de peste an. In spatele bisericii se gaseste ” pomelnicul ctitorilor” scrise cu litere chirilice.

              Pomelnicul preotilor slujitori mentioneaza pe preotii:
Ene Cotfas
Manase Dumbrava
Gheorghe Ionescu
Constantin Moiceanu.
      Date concrete avem despre pastoria preotului Mihai Puscalau  paroh intre 1927-1955 , 1974-198. Aceasta a alternat cu pastorirea preotului Vasile Pascalini 1955-1974. In 1981 este numit paroh Savin Rotaru care pastoreste pana la 1 noiembrie 1993 cand este inlocuit de actualul paroh preot Daniel Prepelita.
         Dintre cantaretii bisericii mentionam:
Dumitru Ichim
Ilie Murarasu
Ion Burlacu
Mocanu Dumitru
 Albu Daniel
                Dintre epitropii cei mai de seama ai bisericii enumeram:
Padureanu Nistor Vasile
Hazaparu Vasile
Paldau Simion
Hazaparu Toader
Rusu Vasile
             Cimitirul se gaseste in curtea bisericii si deserveste comunitatea.Alaturat bisericii „Sfantul Nicolae” la initiativa preotului Daniel Prepelita si cu binecuvantarea P.S. Ioachim Bacauanul s-a construit Catedrala  „Sfintii Constantin si Elena” aflata la stadiul de pictura.

    Biserica este construita din caramida si respecta stilul stefanian . Este construita in plan triconc cu turla pe naos avand pidvorul deschis pe partea dreapta dinspre miazanoapte. Turla este strabatuta de patru ferestre inalte si inguste, cilindric in interior, iar in exterior cu patru laturi asezate  pe o  baza stelara. Fatadele exterioare ale bisericii sunt decorate cu ocnite adancite in zid arcuite semicircular in aprtea superioara. Aceste ocnite se gasesc atat pe turla cat si la baza ei . Spatiul interior este impartit in pronaos, naos si altar semicircular.In exterior biserica este tencuita in praf de piatra avand la colturi si la locurile de intalnire ale laturilor ” colaci” si ”panglici” iar sub ele se afla o franghie  franta sub fiecare latura.

    Acoperisul si sarpanta sunt facute din lemn de stejar si acoperite cu tabla de zinc avand pe ele cruci din inox.Are sistem de incalzire pe gaz  si pardoseala este din parchet de stejar. A fost dotata cu toate cele necesare cultului fiind inregistrata cu policandre si cu o frumoasa catapeteasma din stejar. In prezent se desfasoara lucrari de pictura in tehnica ” fresco” fiind aproape de finalizare.

    Parohia desfasoara activitati cu tinerii concretizate in pelerinaje, concursuri, activitati catehetice. Parohia are un cor mixt care la sfintele slujbe antreneaza pe toti credinciosii participanti. In biserica ” Sfantul Nicolae” se gaseste si biblioteca parohiala.

   La marele sarbatori parohia organizeaza activitati filantropice cu copiii nevoiasi si la caminele de batrani.Datorita crizei demografice, parohia este imbatranita si numara 987 de credinciosi. In prezent preotul paroh se ingijeste pentru buna desfasurare a activitatilor pastoral-misionare, filantropice si catehetice.


    Date de contact:
Strada Maguricei, nr. 11
Darmanesti , Bacau.
Site: http://parohia-boistea1.blogspot.ro/

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.